Dlaczego tak uwielbiamy słodycze?

aktem jest, że niemal każdy lubi słodycze. Owszem niektórzy je bardzo ograniczają, co nie zmienia faktu, że również je uwielbiają. Słodycze są chętnie jedzone na śniadanie pod postacią dżemów, czekoladowych kremów, słodkich płatków śniadaniowych, czy rogalików maślanych. Czasem pojawiają się w obiedzie, tutaj mowa choćby o naleśnikach z bitą śmietaną. Po obiedzie oczywiście jest deser. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia jakiejś słodkości. Pojawiają się one a jakże, również na kolację pod postacią drożdżówki, słodkiego serka. Powszechnie wiadomo, że słodycze należy ograniczać. Nie zalecane jest całkowite z nich rezygnowanie, jednak jedzenie ich z umiarem. Umiar jest potrzeby w każdej dziedzinie życia.

Czasem tłumaczymy się brakiem czasu. Łatwiej i szybciej przecież jest zjeść drożdżówkę, niż przygotować kanapkę.
Dlaczego więc tak lubimy słodycze?

A choćby dlatego, że poprawiają humor, zwłaszcza czekolada, po zjedzeniu której wzrasta w mózgu poziom neuroprzekaźników zwanych serotoniną oraz endorfiną. Serotonina przeciwdziała powstawaniu depresji a także zmniejsza podatność na choroby układu nerwowego, np. schizofrenię. Endorfiny z kolei odpowiedzialne są za poprawę nastroju a także potęgują odczuwanie przyjemności.

Czekolada ma również spore ilości magnezu, a jak wiadomo magnez wspomaga funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia. Przeciwdziała także stresom oraz co niezwykle ważne dla kobiet zmniejsza dolegliwości PMS (syndromu napięcia przedmiesiączkowego). Dlatego też mnóstwo kobiet przed miesiączką ma ochotę na coś słodkiego.

 

Wiele osób również sięga po słodycze wtedy kiedy odczuwa senność, w ten sposób organizm daje znak, że spada poziom cukru we krwi i należy go uzupełnić.

Według niektórych naukowców apetyt na słodycze można dziedziczyć. Wynika to z przeszłości, kiedy przodkowie nasi w ten właśnie sposób byli w stanie rozpoznać,że coś jest jadalne, bowiem gorzkie rzeczy częściej były trujące.

 

Czekolada oraz inne słodycze bywają sposobem na chandrę. Zawierają one dużo węglowodanów co sprawia, że podnosi się poziom tryptofanu we krwi,to z kolei przyczynia się do większego przenikania tego aminokwasu do mózgu, a tam pobudzone zostaje wytwarzanie serotoniny, której działanie zmniejsza apetyt, a także poprawia humor.

Słodycze powinno się jeść z umiarem, gdyż ich jedzeni wpływa na pracę wielu narządów. jednak kostka gorzkie czekolady dziennie nikomu nie powinna zaszkodzić, a pomóc może wiele, bo nawet taka ilość może poprawić humor oraz dodać energii.

Wybierajmy słodycze tej najlepszej jakości. Będziemy mieli pewność, że jemy na przykład czekoladę, a nie wyrób czekoladopodobny.

 

Za co więc kochamy słodycze? Odpowiedź brzmi: Za wszystko! Bez nich życie byłoby mało słodkie, a do tego lepiej nie dopuścić 🙂 Jedzmy więc z umiarem, dzielmy się z bliskimi. Deser jedzony w towarzystwie smakuje podwójnie lepiej niż zjadany w samotności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *